Følg os på

Danmark

Vil bygge bro over Kattegat

Publiseret

 

Jens Kampmann, fmd. Kattegatforbindelsen.

Pressefoto: Jens Kampmann. En fast forbindelse mellem Sjælland og Jylland er stadig en luftig vision uden støtte i Folketinget. Regionspolitikere omkring Kattegat og det lokale erhvervsliv støtter en forbindelse, der vil bringe rejsetiden mellem København og Aarhus ned fra tre til en time.

En vision om en fast forbindelse vil forkorte rejsetiden mellem Sjælland og Jylland, men er stadig på drømmeplan. Prisen vil blive mindst 100 milliarder kroner og kræver statslig støtte. En stor del af biltrafikken vil komme fra den eksisterende Storebæltsbro.

De tre danske regioner omkring Kattegat kalder til konference i Kalundborg om en direkte bro eller tunnel mellem Sjælland og Jylland. Den faste forbindelse er stadig en vision, og konferencen fredag i Kalundborg skal vise hvor vigtig den er.

”Der er tilstrækkelig trafikgrundlag for en Kattegatforbindelse, som er overordentlig aktuel at bygge,” siger Jens Kampmann, formand for Kattegatkomitéen til News Øresund.

Jens Kampmann kender til både broer og politik. Han har tidligere været socialdemokratisk trafikminister og siden formand for både broerne over Øresund og Storebælt. Siden 2009 har han siddet i spidsen for Kattegatkomitéen.

Finansieringen kræver dog offentlige penge. Trafikministeriet har i en strategisk analyse fra marts 2014 estimeret, at en Kattegatforbindelse vil koste 132 milliarder danske kroner, hvoraf en tredjedel skal være offentlige, da brugerbetalingen ikke vil dække udgifterne. En Kattegatforbindelse vil desuden tage biler fra Storebæltsbroen. Analysen nævner en 2008-vurderingen, hvor halvdelen af forventede 20.000 daglige køretøjer ellers ville have rejst over Storebælt eller med færge.

”Der ville således skulle findes et statsligt bidrag på mere end 43 milliarder kroner for, at projektet kunne hænge økonomisk sammen,” fremgår det af analysen.

Den danske Togfond, der skal skaffe hurtigere jernbaneforbindelser over Sjælland og gennem Jylland med en timemodel for rejsetiden mellem de største byer, bliver dog upåvirket af en Kattegatforbindelse.

”Eksempelvis viser foreløbige beregninger med Landstrafikmodellen, at Timemodellen ikke i væsentligt omfang påvirker antallet af togrejsende eller biltrafikken på en Kattegatforbindelse,” fremgår det.

Med en Kattegatforbindelse kan togpassagerer komme fra København til Aarhus på kun en time i modsætning til de nuværende tre timer.

”Der er ingen tvivl om, at den faste forbindelse kommer, men hvornår. Broer skal man slås med i flere år, men det er fuldstændig realistisk, at den kan stå klar i 2025-2030,” siger Jens Kampmann. (News Øresund – Peter Mulvany)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Energi22. februar 2024

Svenske mangler i elberedskabet er i strid med EU-lovgivningen

Sverige overtræder en EU-forordning fra 2017, der bestemmer, hvor pålideligt og sikkert et lands elsystem skal være i krisetider, skriver...

Bæredygtighed22. februar 2024

Historisk stigning i ladestandere i både Sverige og Danmark i 2023

Aldrig før er antallet af offentlige ladestandere steget så meget i både Sverige og Danmark som i 2023. Men ingen...

Erhverv21. februar 2024

Erhvervsliv og kommuner protesterer mod forslaget om at afskaffe statsstøtten til Wonderful Copenhagen

Afskær ikke støtten til hotel- og restaurationsbranchens marketingorganisation Wonderful Copenhagen. Turismen i den danske hovedstad er en førsteklasses organisation med...

Politik21. februar 2024

Danmark yder mest støtte til Ukraine af de nordiske lande

Det fik stor opmærksomhed, da Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) i denne uge besøgte flådebasen Berga og talte om en...

Øresund21. februar 2024

Trafikrekord med 100.000 daglige passagerrejser med bil, tog og færge over Øresund i 2023 – trendbrud for togtrafikken

Togtrafikken over Øresundsbroen steg med 15,6 pct. i 2023 til godt 13 millioner passagerer – et markant højere niveau end...

Erhverv21. februar 2024

Dansk ekspertgruppe foreslår, at 58 ud af 200 statstilskud til erhvervslivet afskaffes – deriblandt Copenhagen Capacity og Wonderful Copenhagen

Mere end to milliarder af den samlede danske statsstøtte på 37 milliarder kroner kan afskaffes, mener en ekspertgruppe, der mandag...

Kultur21. februar 2024

Eurovision Song Contest Malmø øger efterspørgslen på hotelværelser i København

Når Eurovision Song Contest afholdes i Malmö Arena den 7. – 11. maj, vil det også komme københavnerne til gode,...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.