Forskning
Virksomheder går glip af ESS-modkøb
Svenske og danske virksomheder og forskere får ikke samme mulighed for at sælge teknisk udrustning til ESS som deres konkurrenter og kolleger i andre lande. For at sikre finansieringen af forskningsanlægget er Sverige og Danmark blevet tvunget til at betale hele deres udgift i kontanter.
De lande, som bidrager til neutronforskningsanlægget European Spallation Source (ESS) i Lund med datacenter i København kan betale på to måder: Kontant og ”in kind”, hvilket indebærer, at de bidrager med modkøbsydelser i form af instrumenter og anden teknisk udrustning, der bygges af lokale forskere eller virksomheder. Da in kind-bidrag medfører både arbejdspladser i hjemlandet samt mindre kontanttræk på statskassen har mange lande villet bidrage med en så høj en andel som muligt af denne type af finansiering.
Foruden værtslandene Sverige og Danmark er 15 lande indblandet i forhandlingerne om finansiering af ESS-byggeriet, der anslås af kost 1,84 milliarder Euro. Forhandlingerne skulle have været afsluttet for over et år siden, men fortsætter endnu, og såvel Sveriges som Danmarks chefforhandler har i løbet af foråret udtrykt uro for, at projektet ikke skulle lykkes. Nu er målet næsten nået.
– Forhandlingerne ser gode ud og går fremad. Jeg håber at kunne præsentere resultatet for finansudvalget – hvis ikke straks før sommerferien, så straks efter, sagde Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (Radikale) ved et samråd tirsdag om ESS i Folketinget.
Hun blev presset af oppositionspartierne om de negative effekter for danske virksomheder og forskere, hvis de ikke fik muligheden for at være med til at bygge milliardanlægget. Sverige og Danmark kommer dog alene at bidrage med kontant betaling.
– Det blev resultatet af forhandlingerne. Men det handler også om, at Sverige og Danmark har særlige fordele som værtslande og derfor må tage et ekstra stort ansvar for at det bliver realiseret, sagde Sofie Carsten Nielsen.
Der er fortsat mulighed for lokale virksomheder, påpegende hun, da en del af instrumenterne og udrustningen købes gennem udbud.
– Vi forventer os også, at ESS skriver en samarbejdsaftale med svenske og danske universiteter som for den danske del udgør 25 procent af de danske bidrag, sagde hun (News Øresund – Anna Palmehag)
Fakta: Materialeforskning i Lund og København
Byggeriet af neutronforskningsanlægget European Spallation Source (ESS) i Lund med datacenter i København beregnes koste de europæiskes skatteydere 1,84 milliarder Euro. Sverige har lovet at betale 35 % og Danmark 12,5 % af omkostningerne. Hidtil har ni af de 17 værts- og partnerlande – Storbritannien, Frankrig, Spanien, Polen, Ungarn, Schweiz og Norge – lovet penge og byggehjælp. Deres bidrag udgør sammen med Sverige og Danmark 78 % af de totale byggeomkostninger.
De 17 partnerlande bag ESS: Sverige (værtsland), Danmark (værtsland), Estland, Frankrig, Island, Italien, Letland, Litauen, Holland, Norge, Polen, Spanien, Schweiz, Storbritannien, Tjekkiet, Tyskland og Ungarn.
Hidtil lovet finansiering i procent af byggeomkostningerne:
Sverige: 35 procent.
Danmark: 12,5 procent.
Storbritannien: 10 procent.
Frankrig: 8 procent.
Spanien: 5 procent.
Norge: 2,5 procent.
Polen, Schweiz og Ungarn: Godt 5 procent (samlet)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23