Følg os på

Sverige

Weekend i Skåne – fem kulturtips

Publiseret

 

Fredriksdals museum arrangerer Skånes hyggeligste julemarked, og den nye svenske film ”Gentlemen” har premiere. Her er News Øresunds bedste weekendtips.

fredriksdal

Et besøg på Fredriksdals julemarked er en tradition for mange skånske familier. Foto: Flickr – Guillaume Baviere ((CC BY 2.0)

Gammeldags julehygge på Fredriksdal

Et besøg på Fredriksdals julemarked er en tradition for mange skånske familier. Frilandsmuseet i Helsingborg er et af landets største, og i weekenden satses der stort på gammeldags julehygge. Hovedattraktionen er det store julemarked med kunsthåndværk og julegodter, men konceptet ”Jul på Fredriksdal” involverer hele området. I herregården fra 1787 kan børn og voksne deltage i arbejdet med at lave marcipan og julepynt, og i køkkenet bliver der bagt julebrød i den gamle ovn. Flere af museets mindre gårde har også gang i juleforberedelserne. På Lillarydsgården bliver der sunget julesange, og i Ågården kan man lære mere om gammeldags juletraditioner og julemad.
Jul på Fredriksdal. Helsingborg. 5.–7. december

Film for døve

På lørdag bliver der vist film uden lyd på biograf Spegeln i Malmø. Døvefilmfestival Skåne arrangeres for anden gang, og målet er at vise spændende film på tegnsprog. Hovedfilmen er det amerikanske drama ”No Ordinary Hero: The Superdeafy Movie”. Den handler om en otteårig dreng, der bliver drillet i skolen. Men så møder han en døv skuespiller, der spiller superhelt i en tv-serie. De to inspirerer hinanden.
Dövfilmfestival Skåne. Spegeln, Malmö. 6. december

klasöstergren

Klas Östergren. Pressefoto: Nadja Hallström.

Årets dyreste film har premiere

Klas Östergrens bog ”Gentlemen” er en generationsroman, der skildrer efterkrigstiden i Sverige. Forfatteren – der nu bor i Skåne – var bare 25 år gammel, da han skrev bogen. 25 år senere udgav han andet bind i fortællingen som fik titlen ”Gangsters”. Nu er hans store romanprojekt blevet filmatiseret. På fredag er der premiere for ”Gentlemen” i de svenske biografer. Klas Östergren har selv skrevet manuskriptet, og ekskonen Pernilla August spiller hovedpersonens mor Greta Morgan. Forventningerne til filmen er store for den har kostet over 94 millioner svenske kroner.
Gentlemen. Biografpremiere i Sverige: 3. november

Svensk-dansk barokmusik

Kirsebergskvartetten består af fire musikere fra Danmark og Sverige. På fredag mødes de på Palladium i Malmø for at give en barokkoncert med juletema. Kvartettens instrumenter er barokviolin, cello og cembalo. Musikerne har også inviteret den danske sopran Anne Mette Balling med til koncerten. Hun har tidligere sunget med barokensemblerne Concerto Copenhagen og Ensemble Zimmermann.
Jul i guldfoajén. Palladium, Malmö. 5. december

böcker

Foto: Flickr – Brenda Clarke (CC BY 2.0)

150 års jubilæum på Lunds bibliotek

For 150 år siden fik borgerne i Lunds sit første bibliotek. Dengang, i 1864, var biblioteket blot en bogreol på kirkekontoret, og samlingen bestod af bøger, som kirken havde fået i gave. Der var mange kirkelige skrifter på det nye bibliotek, men en lærebog i kemi og Holbergs komedier var også stillet til rådighed for udlån. I løbet af 1900-talet voksede biblioteket successivt, og i 2013 havde Lunds Stadsbibliotek besøgstal på næsten 700 000. Jubilæet fejres med foredrag og børneforestillinger. Mandag til fredag bliver der serveret fødselsdagskage i bibliotekets café.
Stadsbiblioteket 150 år. Lunds stadsbibliotek. 1.–6. december
(News Øresund – Emilia Søelund)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Arbejdsmarked11. april 2024

Øresundspendlingen steg med mere end 10 procent i 2022

Pendlingen steg for andet år i træk i 2022, efter et fald i pandemiens første år. Stigningen er mærkbar i...

Energi12. april 2024

Ørsted planlægger rekordstor batteripark i Trelleborg til lagring af vindenergi

Efter at have modtaget Länsstyrelsen Skånes anbefaling til den svenske regering om at opføre Skånes havvindmøllepark i Østersøen 22 kilometer...

Kultur12. april 2024

Nord 55° – nyt nordisk mediepolitisk initiativ dannet i København

Tirsdag lanceredes et nyt nordisk mediepolitisk initiativ ved navn Nord 55° med sekretariat i JP/Politikens Hus i København og med...

Arbejdsmarked12. april 2024

Google-rapport: 300.000 svenske job kan blive helt eller delvist erstattet af AI

I løbet af de næste ti år kan seks procent af jobbene i Sverige blive helt eller delvist erstattet af...

Infrastruktur12. april 2024

Danske Regioner henter inspiration i Skåne med hensyn til billetpriser og zoneinddeling i den kollektive trafik

Skånes billetpriser og zoneinddeling er forbilledet når Danske Regioner går over til digitale billetsystemer og samtidig ønsker at øge brugen...

Samfund12. april 2024

Sidste år flyttede flere fra Østdanmark til Skåne end på ti år

For andet år i træk steg antallet af flytninger fra Østdanmark til Skåne i 2023, og med 1.642 flytninger er...

Danmark12. april 2024

Pendlere på Kystbanen ærgrer sig over længere rejsetid: “Hvorfor var det så vigtigt at klippe Sverige fra?”

Pendlere på Kystbanen, som omfatter de fem kommuner Helsingør, Fredensborg, Rudersdal, Hørsholm og Gentofte, har de seneste år oplevet længere...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.