Følg os på

Politik

Ny svensk regering klar: Sjöstedt parat til at slippe Löfven igennem

Publiseret

 

Jonas Sjöstedt udmelder, at han er klar til at slippe Stefan Löfven igennem ved en statsministerafstemning. Foto: News Øresund

Alt tyder på, at Sverige får en ny regering fredag d. 18. januar, efter Vänsterpartiets formand Jonas Sjöstedt i dag har udmeldt, at partiet er klar til at slippe Socialdemokraternas Stefan Löfven igennem som statsminister. Det rapporterer flere svenske medier.
Omkring fire måneder har passeret siden det svenske folk tog til stemmeurnerne, og det langdragne forløb synes nu at bevæge sig mod en forløsning.

Efter Jonas Sjöstedt i dag havde diskuteret med talman Andreas Norlén, kunne han nemlig oplyse, at Vänsterpartiet er klar til at afstå fra at stemme imod en regeringskonstellation bestående af Socialdemokraterna og Miljöpartiet (med støtte fra Centerpartiet og Liberalerna).

Det betyder, at de resterende oppositionspartier – Moderaterna, Kristdemokraterna og Sverigedemokraterna – rent matematisk set ikke kan mønstre et stort nok antal nej-stemmer. De tre partier har sammenlagt 154 mandater, men for at mønstre et negativt flertal kræves 175 mandater.

Havde Vänsterpartiet ikke gået med på at slippe Stefan Löfven igennem kunne partiet sammen med de tre oppositionspartier mønstre et negativt flertal på 182 – rigeligt til at underminere Stefan Löfvens regeringsdannelse.

V får nok alligevel indflydelse

Og det er netop dette forhold, der gør, at Jonas Sjöstedt nu anser, at Vänsterpartiet har indtaget rollen som tunge på vægtskålen. Den rolle vil formanden og partiet bruge til at få indflydelse på svensk politik, fastslår Sjöstedt under en pressekonference, skriver SVT Nyheter.

– Klausulen om, at V ikke skulle få indflydelse er nu praktisk talt tilintetgjort. Vi kommer til at få politisk indflydelse over den kommende mandatperiode, siger Sjöstedt.

Klausulen henviser til en overenskomst indgået mellem Socialdemokraterna, Centerpartiet og Liberalerna, som skulle sikre, at S får støtte af C og L såfremt V ikke får politisk indflydelse.

Hvis den kommende rødgrønne regering ikke lader V få indflydelse, truer Sjöstedt med at stille et mistillidsvotum, der potentielt kan vælte Löfven af pinden. Mistillidsvotummet vil dog kun have reel effekt, såfremt de tre oppositionspartier M, KD og SD også vil af med Löfven som statsminister – hvilket de løbende har givet udtryk for, vurderer Sjöstedt.

Helt konkret vil mistillidsvotummet blive stillet, hvis en kommende rødgrøn regering skulle indføre ”marknadshyra” (der ultimativt betyder højere husleje) og pille ved arbejdsretten, som C og L blandt andet har krævet for at give støtte.

En studehandel

Oppositionslejren er svært utilfreds med dagens udmeldinger, og M-formand Ulf Kristersson udtaler blandt andet, at ”Centerpartiet og Liberalerna er blevet lurede” og at det er en ”absurd regeringsdannelse, som ikke bygger på andet end studehandler og løfter, som ikke kan holdes”.

KD-formand Ebba Busch Thor kalder samarbejdet for en ”uhellig alliance”, og tilslutter sig Ulf Kristerssons anklage om, at C og L er blevet narret – eller også har C og L bare narret sine vælgere, fortsætter hun.

Både M-formand og KD-formand tilføjer, at de er beredte på at vælte Stefan Löfven gennem et mistillidsvotum, hvis V bestemmer sig for at fremsætte det – også selvom votummet stilles på baggrund af ”marknadshyra” og ændringer i arbejdsretten, som partierne potentielt selv kunne være fortalere for.

(News Øresund)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Politik08. juli 2024

Sveriges minister for nordisk samarbejde, Jessika Roswall (M), foreslået som ny EU-kommissær

Jessika Roswall (M), som ud over at være minister for nordisk samarbejde også er EU-minister, er blevet nomineret som ny...

Energi04. juli 2024

Grøn omstilling er størst, når syv samarbejdsprojekter deler 137 Interreg-millioner

Fem projekter inden for Grön Omställning, et inden for Hållbara Transporter et inden for Gränslös Arbetsmarknad skal dele 136,7 mio....

Samfund04. juli 2024

Konjunkturen i Øresundsregionen: Befolkningsprognoserne sænkes i både Sverige og Danmark – danskernes realløn er tilbage over niveauet fra før inflationskrisen

På begge sider af Øresund er befolkningsfremskrivningerne blevet nedjusteret. I Sverige skønnes dette at føre til et reduceret behov for...

Danmark04. juli 2024

EU-støtte til nye overhalingsspor ved Kalvebod, der øger muligheden for tung militær transport over Øresundsbroen

Muligheden for at transportere tunge militærkøretøjer over Øresundsbroen forbedres ved, at EU yder op til 319 mio. kr. i støtte...

Erhverv03. juli 2024

Svensk og dansk life science-industri får stadig større betydning for landenes økonomier

Life science-industrien står for næsten 10 pct. af Sveriges eksport, og i løbet af de seneste 10 år er den...

Infrastruktur04. juli 2024

Svenske Trafikverket: Ny Øresundsforbindelse er nødvendig i 2050, men intet forslag opfylder alle behov

Snart er det tid til at påbegynde arbejdet med en fremtidig ny forbindelse over Øresund; hvis den vel at mærke...

Infrastruktur04. juli 2024

Københavns overborgmester håber på en dansk-svensk undersøgelse af forbindelserne over Øresund – men afviser Landskronas forslag om en Europaspor-forbindelse til København

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), ser positivt på konklusionerne i Trafikverkets rapport om kapacitet og redundans over Øresund. Hun...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.