Følg os på

Politik

Ny svensk regering klar: Sjöstedt parat til at slippe Löfven igennem

Publiseret

 

Jonas Sjöstedt udmelder, at han er klar til at slippe Stefan Löfven igennem ved en statsministerafstemning. Foto: News Øresund

Alt tyder på, at Sverige får en ny regering fredag d. 18. januar, efter Vänsterpartiets formand Jonas Sjöstedt i dag har udmeldt, at partiet er klar til at slippe Socialdemokraternas Stefan Löfven igennem som statsminister. Det rapporterer flere svenske medier.
Omkring fire måneder har passeret siden det svenske folk tog til stemmeurnerne, og det langdragne forløb synes nu at bevæge sig mod en forløsning.

Efter Jonas Sjöstedt i dag havde diskuteret med talman Andreas Norlén, kunne han nemlig oplyse, at Vänsterpartiet er klar til at afstå fra at stemme imod en regeringskonstellation bestående af Socialdemokraterna og Miljöpartiet (med støtte fra Centerpartiet og Liberalerna).

Det betyder, at de resterende oppositionspartier – Moderaterna, Kristdemokraterna og Sverigedemokraterna – rent matematisk set ikke kan mønstre et stort nok antal nej-stemmer. De tre partier har sammenlagt 154 mandater, men for at mønstre et negativt flertal kræves 175 mandater.

Havde Vänsterpartiet ikke gået med på at slippe Stefan Löfven igennem kunne partiet sammen med de tre oppositionspartier mønstre et negativt flertal på 182 – rigeligt til at underminere Stefan Löfvens regeringsdannelse.

V får nok alligevel indflydelse

Og det er netop dette forhold, der gør, at Jonas Sjöstedt nu anser, at Vänsterpartiet har indtaget rollen som tunge på vægtskålen. Den rolle vil formanden og partiet bruge til at få indflydelse på svensk politik, fastslår Sjöstedt under en pressekonference, skriver SVT Nyheter.

– Klausulen om, at V ikke skulle få indflydelse er nu praktisk talt tilintetgjort. Vi kommer til at få politisk indflydelse over den kommende mandatperiode, siger Sjöstedt.

Klausulen henviser til en overenskomst indgået mellem Socialdemokraterna, Centerpartiet og Liberalerna, som skulle sikre, at S får støtte af C og L såfremt V ikke får politisk indflydelse.

Hvis den kommende rødgrønne regering ikke lader V få indflydelse, truer Sjöstedt med at stille et mistillidsvotum, der potentielt kan vælte Löfven af pinden. Mistillidsvotummet vil dog kun have reel effekt, såfremt de tre oppositionspartier M, KD og SD også vil af med Löfven som statsminister – hvilket de løbende har givet udtryk for, vurderer Sjöstedt.

Helt konkret vil mistillidsvotummet blive stillet, hvis en kommende rødgrøn regering skulle indføre ”marknadshyra” (der ultimativt betyder højere husleje) og pille ved arbejdsretten, som C og L blandt andet har krævet for at give støtte.

En studehandel

Oppositionslejren er svært utilfreds med dagens udmeldinger, og M-formand Ulf Kristersson udtaler blandt andet, at ”Centerpartiet og Liberalerna er blevet lurede” og at det er en ”absurd regeringsdannelse, som ikke bygger på andet end studehandler og løfter, som ikke kan holdes”.

KD-formand Ebba Busch Thor kalder samarbejdet for en ”uhellig alliance”, og tilslutter sig Ulf Kristerssons anklage om, at C og L er blevet narret – eller også har C og L bare narret sine vælgere, fortsætter hun.

Både M-formand og KD-formand tilføjer, at de er beredte på at vælte Stefan Löfven gennem et mistillidsvotum, hvis V bestemmer sig for at fremsætte det – også selvom votummet stilles på baggrund af ”marknadshyra” og ændringer i arbejdsretten, som partierne potentielt selv kunne være fortalere for.

(News Øresund)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Samfund26. april 2024

Øresundsdebatten uge 17: Muligheder i Norden og på tværs af Øresund samt et NATO-perspektiv på ny infrastruktur

Nordiske muligheder, gevinst af et frit arbejdsmarked i Øresundsregionen samt et NATO-perspektiv på ny infrastruktur på tværs af Øresund. Det...

Samfund26. april 2024

Ny svensk forsvarsundersøgelse: Budgettet skal øges med 53 milliarder svenske kroner inden 2030

Inden 2030 vil det svenske forsvarsbudget stige med 52,8 milliarder svenske kroner, hvilket derefter vil udgøre 135 milliarder kroner. Det...

Infrastruktur26. april 2024

Kvartalsrekord for passagerrejser over Øresund – men faldende godstrafik

I gennemsnit blev der foretaget 82.000 passagerrejser per dag med bil, tog og færge over Øresund i årets første kvartal....

Erhverv26. april 2024

Boozt udvider e-handelslager i Ängelholm for en halv milliard

E-handelsvirksomheden Boozt, der har hovedsæde i Hyllie, Malmø, har besluttet at udvide sit distributionslager i Ängelholm for en halv milliard...

Energi26. april 2024

Svenske Vattenfall sælger 49 pct. af to tyske vindmølleparker til BASF

Det statsejede svenske energiselskab Vattenfall sælger 49 pct. af sit hidtil største havvindprojekt, Nordlicht 1 og 2 i den tyske...

Infrastruktur26. april 2024

Malmø undersøger placeringen af stationerne til en mulig Øresundsmetro

Samtidig med at København forbereder sig på at udvide metroen med en ny M5-linje, fortsætter Malmø arbejdet med byernes fælles...

Erhverv26. april 2024

Mange virksomheder, men svært at tiltrække kapital til Skånes farmaceutiske klynge

Skåne er Sveriges næststørste life science-region efter Stockholm-Uppsala. På trods af at mere end 20 pct. af de svenske life...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.